TOP 5 – smaki Sri Lanki
1. RICE & CURRY
niekwestionowany lider, niemalże narodowa potrawa Sri Lanki. Dobra praktycznie o każdej porze dnia i nocy:) Jest to ryż z dodatkami curry. Dodatków z reguły są od 3 do nawet kilkunastu. Najczęściej pojawia się dhal (czyli soczewica lub inne odmiany roślin strączkowych) wersja z rybą czy kurczakiem do tego dodatki jak papadam ( bardzo cienkie naleśniki robione najczęściej z mąki z soczewicy) I pol sambola (starty kokos z szarotkąą i chili)
2. HOOPERS
rodzaj cienkich naleśników z mleka kokosowego i mąki ze sfermentowanego ryżu. Najbardziej popularna i pożywna jest wersja z jajkiem tzw. egg hoppers. Idealne danie śniadaniowe z dodatkiem pol sambola czy curry.
3. KOTTU
siekane roti (które dla nas może trochę przypominać makaron) W zależności od wersji przyrządzane jest wraz z dodatkiem smażonych warzyw, jajka i oczywiście przypraw. Wersje mięsne wzbogacone są o kurczaka, wołowinę czy ryby. Odgłos siekanego roti jest charakterystyczny i rozpoznawalny dla fanów tego dania.
4. POL ROTI
tradycyjne chlebki robione z mąki pszennej wraz z wiórkami kokosa. Serwowane w towarzystwie curry lub samboli
5. OWOCE MORZA
świeże owoce morza to punkt obowiązkowy kulinarnej podróży po Sri Lance
Ryszard
Mniam!
Bartek
Lankijskie curry! aż się rozmarzyłem:)