Najnowsze posty

Image Alt

Sushi – smak Japonii

sushi

Sushi – smak Japonii

Sushi to niewątpliwie jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni japońskiej. Jego historia sięga wielu wieków wstecz.

Już w 718 roku pojawia się pierwsza wzmianka o sushi.

Tak jak z biegiem czasu zmieniają się smaki i upodobania kulinarne ludzi. Tak i sushi przez te kilkaset lat przeszło wielką ewolucje. W swej początkowej formie niewiele miało wspólnego z tym co teraz trafia na nasze stoły. Pomyślmy o osolonych kawałkach ryb przykrywanych gotowanym ryżem często na kilka tygodni czy miesięcy. Brzmi mało zachęcająco, ale tak sfermentowana ryba nadawała się do spożycia przez długi długi czas. Co prawda woń była bardzo intensywna, ale amatorów nie brakowało. Dopiero w XVIII wieku w Azji rozpowszechniła się bliższa nam forma. Pominięto proces fermentacji a zaprawiony octem ryż, stał się nieodłącznym elementem dania.

Sushi – a właściwie sumeshi – “su” to sos, “meshi” to ryż.

Najprostszy a zarazem najbardziej klasyczny zestaw do przygotowania sushi to ryż, ocet ryżowy i ryba. Dziś jednak, gdy sushi stało się niezwykle popularnym daniem, bogactwo dodawanych składników zaskakuje. Od świeżych ryb i owoców morza, przez gotowane czy marynowane warzywa, na dżemach i pastach owocowych kończąc.

Macie swojego faworyta?

Zostaw komentarz: