Tadżin – smak Maroka
Witajcie w krajach Maghrebu, zasiądźcie wygodnie i dołączcie do dzisiejszej uczty.
Tadżin pojawił się w Afryce najprawdopodobniej za sprawą Berberów. To im najczęściej przypisuje się tą unikalną metodę gotowania i wyśmienitą potrawę zarazem. Berberowie, aby zaoszczędzić wodę i jednocześnie wydobyć głęboki aromat potrawy, stworzyli dwuczęściowe gliniane naczynie zwane dziś tadżin (tażin, tajine).
Składa się ono z niezbyt głębokiej podstawy i przypominającej stożek pokrywki. Konstrukcja ta pozwala zachować część pary w naczyniu a tym samym wydobyć bogaty aromat gotowanych mięs, warzyw czy owoców.
Czym jest tadżin?
Tadżin – potrawa czy naczynie?
Okazuje się, że słowo tadżin określa zarówno naczynie jak i danie!
Praktycznie każda potrawa gotowana w tym wyjątkowym glinianym stożku nazywana jest tadżinem. Wersji mamy bardzo wiele, zależnie do preferencji kulinarnych. Pamiętajmy jednak o tym, że wyjątkowy smak potraw to zasługa także odpowiednich przypraw. W kuchni marokańskiej nie zabraknie kuminu, czosnku, kolendry oraz oczywiście papryki.
W Maroku spotkamy tadżiny z :
z kurczakiem, oliwkami i cytrynami
z keftą i jajkiem
z warzywami
z baraniną i śliwką
Jaka wersję Wy wybieracie??
Bartek
Mój faworyt – kefta z jajkiem!
Marek
Uwielbiam tadżin w każdej wersji. Mam już trzy naczynia i chyba będzie więcej 😊 Polecam szczególnie samodzielne kiszenie cytryn, które nadają wyjątkowy smak temu daniu.
Bartek
O wow super! wszystkie naczynia przywiezione z Maroka?
Co do kiszonych cytryn to potwierdzam, nadają wyjątkowy smak potrawie. Pamiętajcie aby kisić je minimum miesiąc.