Najnowsze posty

Image Alt

Tacos mexicanos

tacos

Tacos mexicanos

Na koniec tygodnia kulinarnego danie z gorącego Meksyku.

Będzie naprawdę gorąco!

Nazwa tacos, jak podają niektóre źródła wywodzi się od ładunku wybuchowego! Skąd takie skojarzenie? Woreczki wypełnione prochem miały kształtem przypominać właśnie tacos, czyli tortille kukurydzianą z farszem. Fakt nadzienie w Meksyku może być iście wybuchowe.

Farsz

Najczęściej jest to mięso ( może być wołowe, wieprzowe czy nawet kurczak ) w towarzystwie cebuli, czosnku, fasoli, kukurydzy, pomidorów i przypraw.
Oczywiście wariacji może być wiele jak choćby z owocami morza, czy kiełbasą chorizo.

Wszystkie równie pyszne!

Najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów, czy guacamole.

Tacos bardzo często mylone jest z buritto. Zwracam zatem uwagę na podstawowe różnice, między tymi dwoma równie pysznymi daniami.

TACOS
– małe tortille składane na pół
– tortille z mąki kukurydzianej

BURITTO
– większe tortille zwijane w rulon
– tortille z mąki pszennej

Smacznej niedzieli!

Komentarze

  • Wojtek

    23 marca, 2021

    Aż ślinka cieknie!

    odpowiedz
      • Wojtek

        25 marca, 2021

        Na tacosy w Meksyku

        odpowiedz

Zostaw komentarz: