Tacos mexicanos
Na koniec tygodnia kulinarnego danie z gorącego Meksyku.
Będzie naprawdę gorąco!
Nazwa tacos, jak podają niektóre źródła wywodzi się od ładunku wybuchowego! Skąd takie skojarzenie? Woreczki wypełnione prochem miały kształtem przypominać właśnie tacos, czyli tortille kukurydzianą z farszem. Fakt nadzienie w Meksyku może być iście wybuchowe.
Farsz
Najczęściej jest to mięso ( może być wołowe, wieprzowe czy nawet kurczak ) w towarzystwie cebuli, czosnku, fasoli, kukurydzy, pomidorów i przypraw.
Oczywiście wariacji może być wiele jak choćby z owocami morza, czy kiełbasą chorizo.
Wszystkie równie pyszne!
Najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów, czy guacamole.
Tacos bardzo często mylone jest z buritto. Zwracam zatem uwagę na podstawowe różnice, między tymi dwoma równie pysznymi daniami.
TACOS
– małe tortille składane na pół
– tortille z mąki kukurydzianej
BURITTO
– większe tortille zwijane w rulon
– tortille z mąki pszennej
Smacznej niedzieli!
Wojtek
Aż ślinka cieknie!
Bartek
na podróż do Meksyku? czy tacosy?:)
Wojtek
Na tacosy w Meksyku